Edukacinė pamoka 6 b kl. mokiniams „Senoji knyga“

Kovo 7 d. 6 b klasės mokiniams literatūros pamokos vyko bibliotekoje. Pamokų tikslas – prisiminti kokia yra pirmoji lietuviška knyga ir kaip buvo sudarinėjamos senosios knygos, rankraštinės knygos.

Pamokos pradžioje mokiniai prisiminė kovo mėnesio esamas įžymias datas, tarp jų pastebėjo, kad dar vyksta lietuvių kalbos dienos, greit vyks knygnešių diena bei poezijos diena.

Minint šias įžymias dienas žiūrėjome pasakojimą apie rankraštinę – senąją knygą. Žiūrėdami dokumentinį filmą mokinai atsakinėjo į bibliotekos vedėjos paruoštus klausimus. Nagrinėjome ir diskutavome, kaip buvo rašoma senoji knyga, kuo ji išsiskiria iš dabartinių knygų. Įpusėjus pamokai prisiminėme pirmąją lietuvišką knygą „Katekizmas“, ją pavartėme, panagrinėjome. Aiškinomės, kur ir kaip ji saugoma dabar, kokių sąlygų reikia laikant senovines knygas.

Pamokos pabaigoje mokinai patraukė link eksponuojamos knygnešio dienoje parodos „Laiko dulkes nupūtus nuo senų lietuviškų leidinių„ ir ten ieškoti seniausios bibliotekoje esančios knygos – grožinės literatūros bei vadovėlio. Suskaičiavome, kiek jų bibliotekoje yra. Mokiniai su lietuvių ir literatūros mokytoja diskutavo, kuo jos skiriasi nuo matytų knygų pasakojime.

 

Bibliotekos vedėja A. Urbienė ir lietuvių ir literatūros mokytoja J.L.Šatienė